Van megatransfer tot coronacrisis: debuutjaar van uitersten voor Susan Lenderink

CFO
CFO

Op haar 1e werkdag kreeg ze van Edwin van der Sar een berichtje. “Never a dull moment bij Ajax”, schreef de algemeen directeur. Het bleek een vooruitziende blik, want saai werd het geen moment voor Susan Lenderink. De financieel directeur (42) was afgelopen week 1 jaar in dienst bij Ajax. Van een rustige instap bleek geen sprake, maar toch overheerst het positieve gevoel. “Ik heb mijn draai gevonden.”

Tags

  • #SusanLenderink

Socials

“Van starten met Matthijs de Ligt, een megatransfer in mijn 1e week, en het in november mogen presenteren van het beste resultaat ooit tijdens de aandeelhoudersvergadering tot uitschakeling in de Champions League en vervolgens ook de Europa League.” Lenderink speelt in een notendop de film van afgelopen seizoen af. “En toen kwam daar ook nog de coronacrisis overheen. Ja, het was een jaar met ups en downs.”

“Aan de andere kant is dit ook wel een goede manier geweest om er direct echt in te komen. Als je vanuit de retail (Bijenkorf, red.) overstapt naar het voetbal, dan is dat wel iets compleet anders. Het kost even tijd om je weg daarin te vinden. Als er dan zoveel hectiek bijkomt, zijn er momenten dat je denkt: jeetje. Maar af en toe denk ik ook: zit ik hier alweer een jaar? En wat ik heb al zoveel meegemaakt. Maar ik ben wel echt blij, heb het enorm naar mijn zin bij Ajax.”

Economische achtergrond
Lenderink groeide op in de Achterhoek en studeerde Economie aan de UVA, waar ze ook een postdoctorale opleiding tot Register Controller afrondde. Ze werkte eerst 3 jaar bij PWC en vervolgens 16 jaar bij de Bijenkorf. Daar was ze sinds 2012 CFO - de functietitel die ze bij Ajax ook heeft.  

“Ik had een super leuke baan bij de Bijenkorf, dus ik was wel kritisch op een nieuwe stap: het moest goed bij mij passen. De vakinhoudelijke kant, de kennis en expertise, daarvan weet ik dat het bij mij in orde is. Maar het is ook belangrijk dat je een match voelt. Werken, en zeker bij Ajax waar het 24/7 doorgaat, moet wel leuk zijn. Het leven is te kort om het niet naar je zin te hebben op werk. Ik heb vooraf met alle directie, – en RvC-leden gesproken en had bij allemaal een goed gevoel. Ik ben iemand die echt van de ratio is, maar heb geprobeerd ook naar het onderbuikgevoel te luisteren. Ik heb geen moment spijt gehad.”

Over de voetballerij bestaan de nodige vooroordelen. Bijvoorbeeld dat het een machowereld zou zijn, waarin vrouwen minder kansen zouden krijgen en moeilijker zouden kunnen aarden. Lenderink voelt dat zelf helemaal niet zo en heeft juist tegenovergestelde ervaringen.

"Ik ben daar helemaal nooit mee bezig. Bij de Bijenkorf was ik ook heel lang de enige vrouw in het directieteam. Er zijn heel veel studies en onderzoeken die uitwijzen dat als je een divers en complementair team hebt, je succesvoller bent. Op het veld stel je ook niet alleen maar verdedigers of aanvallers op.”

Geen onderscheid
“Voor mij maakt het niet uit of je man of vrouw bent. De diversiteit zit ‘m meer in kennis en ervaring en over welke karaktereigenschappen iemand beschikt. Ik breng heel andere kennis in dan Menno, laat staan Edwin en Marc. Zij komen weer uit een heel andere hoek. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het een heel prettig directieteam vind. We zijn het lang niet altijd eens en hebben soms best pittige discussies, maar we vormen wel een team. Het voelt heel veilig.”

In de dagelijkse praktijk schakelt ze veel met directeur voetbalzaken Marc Overmars. “Met alle drie de mannen is het prettig samenwerken, maar ik heb misschien wel het meeste contact met Marc. Wij doen samen alle gesprekken met zaakwaarnemers over contractverlengingen en transfers. Dat vind ik ook een heel leuke kant. Het hele voetbalstuk is nieuw voor mij, maar erg leuk om samen met Marc op te pakken. Waarbij hij heel specifiek de voetbalkennis en expertise inbrengt en ik hoe een contract afgehandeld moet worden. Hoe werkt dat precies? Hoe zit dat met de belastingen? En met de verslaggeving? Een leuke wisselwerking.”

Regeren is vooruitzien
Juist in deze tijden van corona is de rol van financieel directeur misschien wel prominenter dan ooit. Het is aan Lenderink en haar team om de financiële kaders bewaken en te voorkomen dat Ajax in onrustig vaarwater belandt.

“Ik denk dat het in tijden van crisis heel belangrijk is om scenario’s in kaart te brengen. Wat kunnen we nu al doen zodat we niet in de problemen komen? Er wordt van Ajax vaak gezegd: een super rijke club, met een dik eigen vermogen. Dat klopt grotendeels. Ik denk dat er de laatste jaren heel goed beleid is gevoerd. Maar een eigen vermogen is geen saldo op je bankrekening. Het eigen vermogen zit geïnvesteerd in stenen en vooral in onze spelersgroep. Je kunt het wel liquide maken, maar dan moet je spelers verkopen. Aangezien onze ambitie is om structureel aan te haken bij de Europese top is dat volgens mij wel het laatste wat we willen.”

De coronacrisis laat wereldwijd diep zijn sporen na en treft ook Ajax. Maar hoe staat onze club er precies voor? Lenderink is zeker niet sceptisch, maar spreekt wel van een ‘moment van bezinning’. “Het is niet zo dat ik me zorgen maak over het voortbestaan van Ajax. Nee, dat niet. Maar we moeten wel op de kleintjes letten.”

Financiële disciplineDat betekent dat Ajax niet verder wil springen dan de polsstok lang is, iets dat ook gevolgen heeft voor het gedrag op de transfermarkt. “We hebben met elkaar een budget opgesteld. Een traject dat vanuit financiële discipline moet worden geleid. Dat betekent dat we er in deze onzekere tijden minder opportunistisch ingaan. Waar we in het verleden misschien dachten: we gaan alvast een aantal aankopen doen voordat we gaan verkopen, moeten we nu terughoudend zijn.”

Omdat er nog zoveel onbeantwoorde vraagstukken zijn, zal die instelling de komende tijd niet veranderen. “We weten gewoon nog niet wat ons boven het hoofd hangt. Ik hoop dat er snel een vaccin wordt gevonden. Dat is eigenlijk het enige dat echt zekerheid kan gaan bieden. Voor nu gaan we ervan uit dat we tot januari niet in een vol stadion kunnen spelen. Het is natuurlijk super dat onze fans zo loyaal zijn en massaal hun seizoenkaarten hebben verlengd. Tegelijkertijd betekent een half jaar zonder publiek spelen, wel dat we moeten gaan compenseren. Dat betekent dat we kritisch moeten blijven kijken naar de kosten. Daar waar we bij kunnen sturen, moeten we dat ook doen.”

Dat laatste is precies de rol die Lenderink met de financiële afdeling voor ogen heeft en waarin ze stappen wil gaan zeten.

“We hadden met name heel veel focus op compliance: het voldoen aan wet- en regelgeving en een stukje terugkijken met bijvoorbeeld het jaarverslag. Ik denk dat je vanuit een finance-afdeling ook veel meer sturend kunt zijn. Het genereren van goede managementinformatie om de juiste te beslissingen te nemen. Meer vooruitkijken, meer anticiperen. Dat helpt dat je niet voor verrassingen komt te staan en niet uit nood gekke grepen hoeft te doen. Dat is per definitie wel informatie die bij de CFO vandaan komt.”

‘Op het veld stel je ook niet alleen maar verdedigers of aanvallers op.’

Iets wat uit haar koker kwam, is het transitieproject dat ze in februari lanceerde. Alleen: “Je merkt wel dat dit soort trajecten lastig zijn als je met z’n allen vanuit huis werkt en in een corona-tijd zit.” Die opgelopen vertraging is moeilijk voor iemand die zichzelf als ‘extreem ongeduldig’ beschrijft. “Maar tegelijkertijd besef ik me ook dat je niet alles in het 1e jaar op kunt pakken”, relativeert ze.

Uitrusten in Italië of Friesland

Binnenkort krijgt Lenderink de kans om de accu wat op te laden. Ze heeft een vakantie geboekt met haar man en 2 kinderen. Of het Italië of back-up Friesland wordt, hangt nog af van de corona-ontwikkelingen.

Lenderink kijkt er naar uit. “Ik ben gewoon onwijs opgezogen in de hectiek van aller dag. Het is ook het hele jaar druk geweest. Ik merk – en dat is misschien wel typerend voor hier – dat het 24 uur per dag doorgaat, 7 dagen in de week. Het is veel rennen en stilstaan. Nu ging het bij de Bijenkorf ook wel door in het weekend, maar door de weekendwedstrijden is het hier veel minder een standaard-werkweek. Wat tegelijkertijd ook wel weer mogelijkheden geeft. Ik vind het ook belangrijk om zo af en toe op het schoolplein te staan voor de kinderen.”

Naast het werk wil Lenderink vanzelfsprekend ook van het gezins-, en familieleven genieten en daarin haar aandeel hebben. “Ik ben absoluut niet van de 9 tot 5-mentaliteit, dat kan ook niet bij Ajax. Maar ik vind het wel belangrijk dat als je dan quality time met het gezin hebt, ik er ook voor ze kan zijn. En dan kan het best zo zijn dat ik een paar uur niet op mijn mobiele telefoon kijk. In de ochtend ben ik altijd degene die die kinderen wakker maakt. Dat zijn van die vaste momenten die ik probeer in te bouwen. Ik merk ook dat de kinderen daar behoefte aan hebben, aan momenten dat je er echt voor ze bent.”

Liever naar Ajax dan een modeshow
Bevorderend werkt dat het thuisfront ook enthousiast is over Ajax, met man Timo voorop. “Het helpt natuurlijk als je iets doet wat tot de verbeelding spreekt. Timo maakt altijd de grap: ik ga liever mee naar een voetbalwedstrijd dan naar een modeshow van de Bijenkorf. Hij is een enorme voetbalfan en gelukkig ook van de goede club. De kids zijn nog relatief jong: bijna 10 en 11. Zij zitten niet op voetbal, maar staan in hun Ajax-tenue op het hockeyveld. Ze zijn heel trots en leven onwijs mee. Dat is alleen maar heel leuk.”

'De kids zijn nog relatief jong: bijna 10 en 11. Zij zitten niet op voetbal, maar staan in hun Ajax-tenue op het hockeyveld.'