Begin dit seizoen ging Gooijer al mee naar De Lutte. Een halfjaar later is ook zijn tweede trainingskamp met de hoofdmacht van Ajax een feit. "Het was toen best even wennen om aan te sluiten bij Ajax 1. In eerste instantie speelden we veel met jongens van Jong Ajax, maar daarna sloten steeds meer spelers aan. Na wat wedstrijden in de voorbereiding merkte ik dat ik goed met de groep mee kon komen. Het tempo gaat omhoog en dat merk je wel. In het loopwerk, het kaatsen, passen, de intensiteit… Je moet sneller vrijlopen en handelen. In de kleine dingen wordt veel van jezelf gevraagd."
In Spanje ondervindt Gooijer hetzelfde. Ajax traint hard in lange sessies, soms wel twee keer per dag. Het is onderdeel van de ontwikkeling die de jongens doormaken op weg naar de top. "Je merkt in het betaalde voetbal dat je heel veel mensen om je heen hebt die je dagelijks steunen met voeding en krachttraining. Bij Ajax O18 is dat wat minder, maar zodra je hier bent heb je allerlei individuen die klaarstaan om van jou een zo goed mogelijke profvoetballer te maken."
Spinnenweb creëren
Gooijer is leergierig en kijkt op een mooie manier naar zichzelf. Hij weet dondersgoed waar hij vandaan komt en wat hij moet verbeteren. "Onze trainer John Heitinga hamert erop dat ik minder vast moet staan en ik juist een spinnenweb voor mijzelf moet creëren waarin ik vooruit- en achteruit stap. Daarnaast moet ik mij focussen op de kopduels, vooral in aanvallend opzicht."
Hoewel Gooijer zichzelf niet omschrijft als goaltjesdief, valt hij wel graag aan. Bij de jeugdteams van Oranje is hij een aanvallende back, bij Jong Ajax positioneert hij zichzelf meer als derde centrale verdediger.
"Ik voel mij vrij, zowel bij Oranje als Ajax. Ik vind het leuk om aanvallend te spelen, maar mijn huidige rol bij Jong Ajax is ook goed voor mijn ontwikkeling. Ik heb veel stappen gezet, voetballend gezien, maar vooral mentaal. Ik ben van een jeugdspeler naar een speler in het betaalde voetbal gegaan. Ik hoop deze lijn door te trekken."
Waar die lijn toe leidt? "Voorheen zou ik gelijk zeggen: Ajax 1. Maar ik heb met een mental coach gesproken en hij zei dat als je de lat lager legt, het soms juist sneller kan gaan. Ik heb geen bepaald punt waarnaar ik uitkijk. Ik wil mijzelf niet te veel druk op leggen, maar wel elke dag keihard werken en beter worden. Een basisplek in Jong Ajax is ook niet gegarandeerd, er is veel concurrentie, dus als ik gewoon mijn persoonlijke doelstellingen behaal in wedstrijden – dan komt de rest vanzelf."
Hele dag ingepland
Gooijer doelt met de 'persoonlijke doelstellingen' op goals, assists, clean sheets en bijvoorbeeld het aantal gewonnen duels. Op een wedstrijddag is de tiener al druk bezig om zichzelf zo goed mogelijk te prepareren. Dat begint vaak zelfs al een dag van tevoren.
"Ik plan mijn wedstrijddag van begin tot eind in. Op de dag zelf sta ik relatief vroeg op, ontbijt ik gelijk en ga ik daarna wandelen. Ik móét iets doen, dat is het best voor mijn focus. Als ik dan in de kleedkamer zit en mijn benen voelen alsnog niet goed, dan zorg ik ervoor dat ik op de fiets zit en flink doortrap. Dan gaat mijn hartslag omhoog en ben ik uiteindelijk ready voor de wedstrijd."
Tatoeages op Gooijers arm
'The sky is the limit’ is een belangrijk motto voor Gooijer en bovendien een tekst die prominent getatoeëerd staat op zijn rechterarm. "Alles heeft een betekenis…", legt hij uit. "Er is geen limiet, ontwikkeling stopt nooit."
Verder pronken de namen van zijn ouders op zijn arm – "zij zijn mijn grootste motivatie en houvast" – en een tekening met zichzelf in de hoofdrol. "Dit ben ik…", legt Gooijer uit. "Met een bal op mijn eigen weg. Bergen op de achtergrond, omdat je altijd ups en downs hebt. Hierboven is een oog te zien met een voetbalveld erin. Dat spreekt voor zich. Misschien wil ik later nog eentje op mijn been met de tekst dreams and nightmares. Iedereen heeft namelijk dromen, maar deze komen zelden uit zonder tegenslagen."
Verschil tussen jeugd- en betaald voetbal
Het zijn mooie teksten van Gooijer, die in 2016 van Almere City naar de Ajax-opleiding kwam en inmiddels wekelijks in Jong Ajax te zien is. "Door mijn minuten in Jong Ajax merk ik pas echt het verschil tussen jeugdvoetbal en betaald voetbal. Ik moest onlangs in Ajax O18 meedoen na mijn blessure en dan voel je dat je verder bent in je handelingssnelheid en passing. Ik dribbel met mijn hoofd omhoog, om iemand uit te spelen en het spel te verleggen. In plaats van dribbelen om het dribbelen. Je bent veel volwassener en dat wil je ook laten zien."
Nu wacht de weg naar eventueel het eerste elftal van de Amsterdammers. Maar alles op zijn tijd. "Ik besef nu dat ik dichtbij ben. Als je met de jongens traint, denk je in eerste instantie: zit ik er dicht tegenaan of sta ik er nog ver vanaf? Maar sinds dit jaar heb ik het gevoel dat ik er dichtbij zit. Als jij het laat zien, dan kan je zomaar degene zijn die gekozen wordt. Dat is mooi om te beseffen."