Ajax heeft ervoor gekozen om twee nieuwe gebouwen op het huidige terrein te bouwen; een gebouw voor de Betaald Voetbalafdeling en een gebouw voor de jeugd- en vrouwenafdeling inclusief alle ondersteunende afdelingen.
De afgelopen periode is Ajax druk bezig geweest met de eerste zichtbare veranderingen op het sportcomplex. Zo is er een keepersstrook, een vijver en een dijklichaam met bomen aangelegd. Op de Nieuwe Toekomst wordt er rekening gehouden met biodiversiteit. Er zijn inmiddels insectenhotels en vogelhuisjes geplaatst. Deze dragen bij aan de vriendelijkheid van het sportcomplex voor insecten en vogels, de (lokale) biodiversiteit en ondersteunen de stadsnatuur.
Het proces rondom het Betaald Voetbalgebouw, dat functioneel en doelmatig is, nadert zijn afronding. Het definitieve ontwerp is gereed en Ajax is drukdoende met het interieurontwerp en het contracteren van een aannemer. Daarnaast is het bestemmingsplan vastgesteld en de omgevingsvergunning aangevraagd. De eerste conceptafbeeldingen kunnen worden gedeeld.
Amsterdamse stijl
De keuze voor materialisatie is op metselwerk gevallen, zo wordt er met een knipoog gerefereerd aan de ‘Amsterdamse stijl’. Ajax heeft de keuze voor deze uitstraling terug laten komen in een beeldkwaliteitsplan, welke is getoetst door de welstandcommissie van de gemeente Ouder-Amstel.
Duurzaamheid is ook een belangrijke pijler geweest in het proces. Zo streeft Ajax ernaar om in 2030 een sportpark op te leveren dat volledige energieneutraal is. Medio 2026 zal de herinrichting van het huidige sportcomplex gereed zijn.