Jansen startte zijn carrière bij Feyenoord. In totaal speelde hij vijftien seizoenen bij de Rotterdamse voetbalclub, waarmee hij onder meer de Wereldbeker, Europa Cup 1 en UEFA Cup won. In zowel 1974 als 1978 stond de rasvoetballer, die verdedigend dan wel controlerend op meerdere posities uit de voeten kon, met het Nederlands elftal in de WK-finale. In totaal speelde hij 65 interlands voor Oranje en droeg hij vier keer de aanvoerdersband.
Jansen en Cruijff
In 1980 stopte Jansen als international en vertrok hij van Feyenoord naar het Noord-Amerikaanse Washington Diplomats. Daar speelde hij samen met Johan Cruijff, een vriend en vertrouweling. Op 27 november 1980 verruilde Jansen het Amerikaanse voetbal voor een terugkeer naar Nederland. Op voorspraak van Cruijff tekende hij bij Ajax. De transfer van de iconische oud-Feyenoorder naar Amsterdam zorgde voor veel emoties bij en rond zijn oude club.
Saillant genoeg debuteerde Jansen ook nog eens in de uitwedstrijd tegen Feyenoord op 7 december 1980. Nederland lag op dat moment onder een paar centimeter sneeuw. Op de tribune van De Kuip had een supporter een sneeuwbal gemaakt voor als de Ajacieden het veld op kwamen. De jonge Feyenoord-fan gooide het inmiddels tot ijsbal geworden object richting de Ajacieden. De ijsbal kwam uitgerekend op het oog van Jansen terecht, die gestrekt ging.
Beschadigd hoornvlies
De defensieve middenvelder wilde per se aan het duel beginnen, maar moest zich na ruim een kwartier al laten wisselen. Later zou Jansen toegeven al vanaf het moment waarop de ijsbal hem raakte 'wazig te hebben gezien'. De ijsbal bleek zijn hoornvlies te hebben beschadigd.
Uiteindelijk speelde Jansen 59 duels in het Ajax-shirt. In zijn tweede en laatste seizoen als Ajacied won hij de landstitel. Met het kampioenschap op zak sloot hij in juni 1982 zijn prachtige spelerscarrière af. Hij werd na een vriendschappelijke wedstrijd tegen België door zijn teamgenoten Søren Lerby en Piet Schrijvers op de schouders genomen en van het veld afgedragen.
Terugkeer bij Feyenoord
Jansen keerde vervolgens weer terug bij zijn jeugdliefde Feyenoord. In eerste instantie als jeugdtrainer. In 1986 stapte hij over naar het eerste elftal, waar hij assistent-trainer werd onder Rinus Israël. Jansen en Israël waren allebei steunpilaren in de gouden Feyenoord-ploeg die in 1970 de Europa Cup I won.
Wat volgde was een zelfstandig avontuur als trainer in België, bij SC Lokeren. Na een rol als technisch-directeur keerde de bescheiden Jansen in 1990 terug als trainer bij de Rotterdammers. Jansen werkte tijdens zijn trainerscarrière nog in Japan en Schotland (bij Celtic). Ook was hij in het seizoen 1993/1994 assistent-trainer van Saoedi-Arabië. Vanaf 2011 was Jansen actief als jeugdcoördinator bij Feyenoord. De oud-speler bleef zeer betrokken en was volop bezig met tactiek en talentontwikkeling.
Biografie
In oktober 2021 maakte het Nederlandse voetbalicoon in zijn biografie Meesterbrein bekend dat hij leed aan dementie. Tijdens de coronacrisis besloot Jansen zich uitgebreid te laten onderzoeken. Na het lezen van de biografie van Piet Schrijvers, een generatiegenoot en teamgenoot bij Ajax en Oranje, die ook aan de ziekte van Alzheimer lijdt, sloeg de twijfel toe bij Jansen. Zijn vrees werd helaas werkelijkheid: ook Jansen leed aan dementie. Wel nog in een beginnende vorm. ''Hoe snel zal het gaan?'', vroeg de voormalig Ajacied zichzelf in zijn boek af.
Na deze trieste onthulling eerde zijn oude club Celtic hem op hun socialmediakanalen. 'Wim, you’ll never walk alone', stak de club zijn oud-trainer een hart onder de riem, begeleid door een foto waarop Jansen met een Celtic-sjaal staat te pronken. De schok was wellicht het grootst in en rond De Kuip. Het tekende de waardering voor de persoon en oud-voetballer Jansen. Slechts maanden na de boekpresentatie overleed hij al.
Ajax wenst de nabestaanden van Jansen heel veel sterkte met het verwerken van dit enorme verlies.