De ACA implementeert de opleidingsvisie van Ajax bij partnerclubs in het buitenland. Dat gebeurt door een uitgebreid proces uit te rollen binnen de jeugdopleidingen van de betrokken clubs. De kernwaarden van Ajax worden door de leiding van de club en de ACA aan de lokale coaches aangeboden, die zo binnen de Ajax-visie worden opgeleid. Op die wijze zet men een duurzaam beleid op poten, dat het DNA van Ajax doet verankeren in de opleiding van de partnerclubs.
Silooy, die met Ajax de Champions League en de Wereldbeker won in 1995, overziet de operatie in de Emiraten. Na samen met de andere betrokken stafleden een interne cursus over zowel de waarden van Ajax als die van de lokale cultuur te hebben gevolgd, toog Silooy in juli naar Sharjah. "Je kijkt eerst wat er precies nodig is", vertelt hij over de werkwijze van de ACA in het buitenland. "Je probeert dan een bepaalde structuur in de opleiding aan te brengen en dan leg je leerlijnen aan."
Op het veld
Dat proces is nu – na een aantal maanden van samenwerking – in volle gang. Een reeks presentaties en workshops hebben de lokale trainers kennis doen maken met het gedachtegoed van Ajax. Langzaam maar zeker wordt dat nu gekoppeld aan hun eigen waarden en gewoontes en in de praktijk gebracht op het veld. En daar ligt dan weer een belangrijke taak voor Silooy, die zich tussen de verschillende jeugdteams beweegt.
Vanuit dat perspectief ziet hij het niveau langzaam maar zeker op worden gekrikt, zowel bij de kinderen als de lokale trainers die Ajax er opleidt. "De kinderen en lokale coaches maken veel progressie. We zien dat ze zoveel stappen maken. Door de welvaart is de mentaliteit hier weleens anders dan wij gewend zijn. Als de kinderen hier geen voetballer worden, worden ze later wel wat anders. Maar er zijn er ook die het écht willen. Soms ben ik wel even degene die ze wakker schreeuwt."
Creatief denken
Nu het fundament van de samenwerking stevig staat en het wederzijdse vertrouwen er is, kan er steeds meer over voetbal worden nagedacht. Dat lokale trainers hun eigen ideeën inbrengen is juist de bedoeling. Steeds meer kunnen er onderling opvattingen worden uitgewisseld. "In het begin is alles nog meer algemeen. Onlangs implementeerden we een oefening in het druk zetten. Dat wilde de lokale coach met gemengde teams – met goede en mindere spelers bij elkaar - oefenen, maar wij wilden de beste voetballers juist bij elkaar zetten."
Dergelijke discussie is volgens Silooy dus juist goed. "We willen het creatief denken stimuleren. We zien dingen worden toegevoegd aan de Ajax-methoden. De lokale trainers nemen steeds meer het heft in handen, dat is echt gegroeid. Daarbij is nu ook de structuur aan het veranderen; er is steeds meer samenwerking tussen onder- en middenbouw. Ook fysiek staat men er beter voor. De intensiteit was in het begin echt te hoog, spelers kwamen adem te kort. Dat valt nu erg mee."
Geen half werk
Het is niet altijd eenvoudig om de Ajax-visie te implementeren in het buitenland, zeker in tijden van de coronacrisis. Maak het dus vooral niet te ingewikkeld, is het devies van Silooy. "Cruijff herinneren ze hier goed. Die zei ook altijd: ‘Houd het simpel’. Niet zo moeilijk maken wat makkelijk kan. Ik zie soms ballen worden ingespeeld, die zó lastig zijn. Wat moet een speler daarmee? Ze moeten de bal in bezit houden en zo kansen creëren; en daarom ook veel één-tegen-één-acties oefenen. Passeren óf een overtal creëren."
Hoe simpel de dingen ook kunnen zijn, de missie van Silooy en zijn collega's Karim Bridji, Marco van Galen en Laura van leeuwen in Sharjah is nog maar net begonnen. Door juist de lokale coaches op te leiden moet die missie bovendien een langdurige uitwerking gaan hebben. Het project moet duurzaam zijn. "Omdat we de naam van Ajax uitdragen, willen we een project als dit ook echt doen slagen. Als je van Ajax bent, wordt er altijd extra op je gelet. Dat is ook hier zo. Wij willen geen half werk leveren."